08 Oktober 2011

Bajet 2012

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Bajet 2012 telah selamat dibentangkan petang semalam oleh YAB Pedana Menteri kita di Parlimen. Dalam Ucapan panjang lebar yang telah disampaikan apakah impak atau kesan ke atas cukai pendapatan individu? Secara ringkasnya ada berita baik untuk anda.

Untuk syarikat korporat pula perlanjutan tempoh pelbagai insentif telah dicadangkn termasuk beberapa insentif baru seperti double deduction untuk belanja mengambil pelajar praktikal dan juga untuk pemberian biasiswa.

Bagi individu pula ini pasti mengembirakan pembayar cukai yang selalu mendapat bayaran balik. Pampasan kadar 2% dikira secara asas harian, diulangi harian bermula 1 hari selepas 90 hari dari tarikh tutup jika dihantar melalu efiling dan 120 hari sekiranya dihantar secara manual. Namun hanya bermula dari tahun taksiran 2013.

Had masa pengauditan pula dikurangkan dari 6 tahun kepada 5 tahun sahaja. Namun begitu tempoh masa minimum penyimpanan dokumen masih kekal 7 tahun. Juga brmula tahun tasiran 2013.

Lagi satu berita baik adalah bagi yang menggunakan efiling anda tidak lagi perlu mengisi ruangan Penggajian, KWSP, insuran, Potongan Cukai Bulanan dan Zakat. Semuanya akan pra isi dan menjadi tanggungjawab majikan untuk memaklumkan kepada LHDNM.

Secara ringkasnya itulah kesan ke atas pembayar cukai individu.

1 ulasan: