19 April 2010

Dateline 30 April 2010

Hari ni 19 April 2010. Hanya tinggal 10 hari lagi untuk pembayar cukai yang tiada pendapatan perniagaan untuk Tahun Taksiran 2009 menghantar Borang BE. Samada menggunakan Borang kertas atau E-filing. Bagi yang dah hantar tentunya dah lega. Bagi yang belum hantar, lago-lagi yang majikan masih belum berikan Borang EA iaitu penyata pendapatan tahunan mesti dah panik dah ni.
Tahun ni sepatutnya takde masalah lagi belum dapat EA sebab dateline untuk majikan serahkan EA pada pekerja adalah 28 Febuari 2010. Walaubagaimanapun diberi kelonggaran untuk majikan yang berdaftar dengan Persatuan Majikan Malaysia untuk serahkan Borang EA ni sebelum 30 Mac 2010 iaitu sama dengan dateline Borang E iaitu untuk Majikan laporkan kepada LHDN.

Masih ada lagi yang tak reti nak isi borang BE ni? Bagi yang dah pernah ini untuk tahun lalu atau tahun tahun lalu mesti dah biasa tengok borang BE ni dah dah tentu pandai nak isi. Sama je Borang BE ni tiap tahun. Cuma bezanya tahun ni, ada pelepasan tambahan iaitu Faedah Pinjaman Perumahan. Juga rebat individu dinaikkan dari 350 kepada 400. Jika layak pelepasan isteri/suami dapat tambahan rebat 400 lagi.Lagi kadar cukai 13% diturunkan kepada 12%. Kadar cukai 28% diturunkan kepada 27%. Itu saje yang berubahnya. Jadi takde masalah la nak isi kan. Lain la kalau yang tak pernah tengok pun borang BE ni. Jadi janganlah tunggu saat-saat akhir nak hantar borang BE ni. Nanti saat akhir mesti line e-filing jam sebab penuh orang masuk. Masa tu la komplen LHDN kena sediakan line besar-besar walaupun dah memang besar sangat dah line tu. Kaunter BPPC LHDN pun banyak buka sekarang ni. Mulai minggu ni dah buka kaunter hujung mingggu. Jadi Sabtu Ahad pun boleh datang. Kalau nak jumpa saya boleh datang hari Ahad ni. Sehingga berjumpa di post akan datang. Sekian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan