20 April 2010

Pelepasan Faedah Pinjaman Perumahan

Selamat bertemu kembali. Di posting yang lalu saya ada sebut mengenai Pelepasan baru isitu pelepasan Faedah Pinjaman Perumahan. Faedah yang macam mana yang layak dituntut sebagai pelepasan cukai?

Ada beberapa syarat yang mesti dipenuhi semua sekali untuk melayakkan faedah pinjaman perumahan dituntut sebagai pelepasan cukai.
Pelepasan cukai adalah terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3
tahun taksiran berturut-turut
iaitu 2009, 2010 dan 2011 bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan adalah seperti berikut:
(i) pemilik adalah pemastautin warganegara Malaysia. Jika pada tahun tersebut dia tidak layak dicukai sebagai pemastautin makan pelepasan ini automatik tidak layak walaupun dia warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja. Jika beli lebih 1 unit. Yang layak hanya 1 unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009
sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak boleh disewakan.Kalau disewakan secara automatik tidak layak ya.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah
rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu
berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu,
setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun
mengikut formula berikut:
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam
tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu dalam tahun
berkenaan.

Begitulah cerita mengenai pelepasan baru ni. SUkacita diingatkan,jika tarikh perjanjian jual beli dalam tempoh seperti di atas pun. Jika kita mula membayar pinjaman mulai 2012 maka kita juga tidak layak menuntut pelepasan ini.

Sekian. jumpa di lain posting.

60 ulasan:

  1. hmm... mcm mana nak kira tu yer en.poji? ade tulis A,B,C tp formula nyer cemana? kalo 1umah atas nama 2org, let say la interest diaorg bayo rm12,000, so sorg leh claim rm6,000 laaa ek?

    BalasPadam
  2. A'ah la sorry yer, formula dia tertinggal plak. camni nak kira dia. Kalau rumah 2 nama pun kena ikut berapa yang setiap orang tu bayar. kalau yang bayar tu sorang je, maka sorang je la yang layak. tapi kalau dua dua pun bayar dua dua boleh tuntut ikut perkiraan berikut.
    ok. ikut contoh awak interest bayar 12,000. kata la suami isteri kan. suami bayar interest 7000, isteri bayar cuma 5000 je. jadi untuk suami perkiraan dia 10000 x 7000/12000 = 5833

    untuk isteri pulak 10000 x 5000/12000 = 4167

    camtu lah kira dia. kedua duanya campur mesti terhad 10000 gak.

    BalasPadam
  3. slm...nk tanye coz takde org jelaskn ngan teperinci...1. sume org yg bekerja kene isi e-filing ke tho keje tak smpe setahun?
    2. berapa tahap gaji yg akan dikenekan cukai?
    3. honestly, panic skit coz baru je tau pasal e-filing n tau2, dateline da dekat...so pe akan jadi kalo kite tak daftar b4 the dateline?

    BalasPadam
  4. salam.. nak tanye, kalau agreement sign pada tahun 2006 tak leh buat pelepasan cukai ekh?

    BalasPadam
  5. TQ la bro... sangat membantu

    BalasPadam
  6. rinoa

    agreement s&p sebelum 20 Mac 2009 dan selepas 31 Dis 2010 confirm tak layak pelepasan faedah pinjaman perumahan ni.

    Tak semua yang bekerja kena isi e-filing. Cuma yang ada no rujukan cukai je. Kebanyakan yang takde no rujukan cukai tu tak layak cukai atau tak pernah dipotong gajinya untuk cukai.

    tahap gaji yang layak potongan cukai 2451 selepas ditolak KWSP

    Tak daftar sebelum dateline takpe. tapi kalau dah daftar kenala hantar borang cukai sebelum dateline setiap tahun

    BalasPadam
  7. ok, tqvm... tapi boleh sy tau ke, kenapa cume untuk yang sign s&p oada specific date tu je yang layak buat potongan ye?

    BalasPadam
  8. Rinoa

    Nak buat camner. dah itu yang secara specifik disebut dalam Akta Cukai Pendapatan 1967. Kalau nak tau lebih lanjut cuba rujuk Bajet 2010.

    BalasPadam
  9. salam..mengenai faedah pinjaman rumah,saya ada beli rumah akhir 2009.saya bayar 900 lebih sebulan,macamana saya nak tahu faedah pinjaman berapa..macamane yea,tak faham

    BalasPadam
  10. senang je saudara Syafiz. mintak penyata pinjaman dari bank. dalam tu ada dinyatakan berapa faedah berapa pokok yang kita dah bayar.

    BalasPadam
  11. Slm En.Fauzi. Saya nak tanya, baru2 ni saya ada terima Surat Semakan Khas Cukai 2009, minta saya sertakan dokumen2 berkaitan 2009. Bila semak balik, baru saya perasan yg pelepasan yg saya isi dlm e-filing hari tu dah tersilap. Sepatutnya hanya faedah pinjaman perumahan bermula Mac 2009 shj dibenarkan pelepasan. Rumah saya bulan Januari'09. Dulu masa isi pelepasan utk e-filing, saya x perasan tarikh agreement rumah.

    So, dah tersilap tuntut pelepasan. Soalannya :
    (1)Adakah saya akan dikenakan penalti?
    (2)Mcm manakah jumlah penalti ditentukan, sbb kalau ikut seksyen 113 tu, penalti dari rm1k-10k.

    Hrp En.Fauzi boleh tolong, sbb 2-3 hari asyik dok teringat itu je, risau gak.. :)

    Terima kasih in advance.

    BalasPadam
  12. assalamulaikum..en fauzi,harap dlm keadaan sihat walfiat..nak tanya lagi..kalu dad dpt penyata dari bank...yg kita nak isi dlm e-filing jumlah faedah yg kita bayar jer kan...max 10k..kalu faedah kita byr 4k..4 k la kita claim dlam cukai,betui atau tidak.'
    terima kasih

    BalasPadam
  13. En Mohd Syafiz : saya rasa kalau faedah kita kurang dari 10k (had potongan yg dibenarkan 2010), macam x layak je nak claim.. sbb saya ada terbaca antara syaratnya di mana:
    (b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yg dibenarkan dalam tahun itu.

    kalolah betul telahan saya ni, nampak gayanya rumah yg besar2 (200k++) jelah yg layak claim.. interest saya cuma 8.4k++ je.. Betul tak en fauzi?

    BalasPadam
  14. Zihan

    Pembetulan sedikit kenyataan Zihan. Sebenarnya sekiranya faedah yang kita bayar kurang dari 10K faedah yang boleh dituntut terhad kepada jumlah faedah yang kita bayar sahaja lah. Seperti contoh faedahnya cuma 8.4K sahaja. Jadinya jumlah pelepasan yang layak cumalah 8.4K sahajalah. Bukan tak layak langsung. Sekian

    BalasPadam
  15. Salam En. Fauzi;

    Sya beli rumah harga 150K. S&P signed Dec'09.
    Baru dpt penyata dr bank utk tahun 2010.
    Disitu inyatakan Jumlah Faedah Dikenakan:5k++.
    Adakah ini jumlah yang layak mendpat pelepasan? Rumah ini didiami bukan disewakan..

    "Pelepasan cukai bagi faedah pinjaman perumahan terhad kepada RM10,000
    setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah
    mula dibayar."

    Bole En. Fauzi jelaskan maksud ayat:
    - Setiap tahun asas?.. - Adakah maksunye sya bole dpt pelepasan utk thn 2010,2011,2012?
    - 3 tahun berturut-turut - setiap tahun pt pelepasan 10k?

    BR..
    Fahmi

    BalasPadam
  16. as-salam,

    untuk tujuan pelepasan ni takde had maksimum harga rumah kan? janji tuntutan max 10k....betul ke camtu??

    BalasPadam
  17. bermaksud kalau saya bayar rumah rm900 sebulan X 12 bulan = rm10800
    10000 X 10800 / 10800 = 10000
    jadi pelepasan saya adalah 10000
    ???

    BalasPadam
  18. point2pay. RM900 tu termasuk pokok dan faedah pinjaman kan. Pelepasan yang layak hanyalah faedah pinjaman sahaja. Bayaran pokok pinjaman tidak dibenarkan sebagai pelepasan. Kalau nak tahu berapa pecahan dari RM900 tu merupakan faedah pinjaman boleh minta penyata dari pihak bank.

    BalasPadam
  19. En Poji, pemahaman saya salah rupanya. Alhamdulillah, terima kasih atas penjelasan. cara kiranya 10 000 x 8400/8400 = 10 000. adakah pelepasan saaya 10 000 atau cuma 8400??

    BalasPadam
  20. tadi ada seorang sahabat call income tax center. dia inform terhad adalah 10 000. kalau kurang, cuma boleh claim interesst / jumlah org yg bayar. betulkan?

    BalasPadam
  21. Zihan

    pelepasan yang layak hanya 8400 sahaja. jika ada lebih seorang yang bayar kena posyen kan ikut bahagian. formula ada kat atas ni.

    BalasPadam
  22. Salam,
    tuan rumah nak tanya.. pelepasan cukai ni utk kerja dgn gov saje ke or swasta also can? T. kasih

    BalasPadam
  23. Effa

    Pelepasan ni untuk semua pemastautin yang beli rumah antara 10/03/2009 hingga 31/12/2009, Tak sewakan. Jadi swasta pun layaklah.

    BalasPadam
  24. Nak tanya lg en poji.. kalau rumah under construction which expected to be completed 2013 layak tak? which means for the time being bayar tak full lg la.. Er tarikh kat atas tu bukan ke hingga 31/12/2010? Tolong confirm. Tq

    BalasPadam
  25. ya betul effa tarikh sehingga 31 Dis 2010 dan bukan 2009. my mistake i'm sorry. walaupun masih dalam construction kalau dah start bayar boleh tuntut bahagian faedah yang dibayar.

    BalasPadam
  26. en poji, kalau rumah tu di'refinancing' dalam tempoh tersebut dengan perjanjian sewa beli baru, adakah layak menuntut pelepasan? tq

    BalasPadam
  27. en mamak. bila rumah tu di sign S&P nya. kalau dalam tempoh yang disebutkan di atas dan memenuhi semua syarat2 yang lain maka layak lah. kalau S&P sebelum tarikh tersebut maka tak layak.

    BalasPadam
  28. as salam en poji,
    terima kasih atas penerangan yg mmg sungguh berguna utk kami

    nak tanya 1 lgi, pasal ayat ni
    "Pelepasan cukai adalah terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut iaitu 2009, 2010 dan 2011 bermula dari tarikh faedah mula dibayar."

    --> maksudnya, kalau kita baru mula jadi pembayar cukai utk tahun taksiran 2010 saja, adakah kita tak layak utk pelepasan ni?

    BalasPadam
  29. Salam En.Poji,

    Saya Azil.
    SAya baru tahu tentang pelepasan faedah ni..
    jadi, nak mohon advise.

    S&P rumah saya bertarikh 17 Dec 2010...
    kalau ikut criteria tu, mmg layak..
    tapi, saya tahu sy blum layak dpt pelepasan ini sbb belum mula bayar..

    soalan saya,tahun 2011 ni dah mula bayar if tahun depan saya nak layak dpt pelepasan ni, tapi tarikh S&P saya tahun 2010, layak ke dpt pelepasan..? takut utk taksiran 2011 nanti, criteria tahun pembelian tentu lain kan...

    BalasPadam
  30. Hafizmd dan Azil

    Jika baru jadi pembayar cukai pada tahun 2010 maka anda layak tahun taksiran 2010 dan 2011 sahajalah.

    S&P tahun 2010. Layak. Mula bayar 2011. jadi layak untuk tahun taksiran 2011 sahajalah.

    BalasPadam
  31. Assalamualaikum En.Poji,

    S'n'P agreement rumah saya dated 1st Nov 2009. Saya bayar faedah kepada bank bermula March 2010 sehingga sekarang (tapi belum full monthly payment lagi sbb rumah belum dapat CF, bila siap baru bayar penuh tiap bulan). Rumah siap pada May/June 2011. Soalan saya seperti berikut:-

    1) Saya layak kan untuk kemudahan pelepasan pinjaman perumahan ni?

    2) Taksiran cukai 2011 pun boleh dapat pelepasan pinjaman perumahan lagi jugak ke?

    Sekian terima kasih.

    Yg musykil,
    Kamarul

    BalasPadam
  32. Kamarul

    1. Anda layak pelepasan Faedah Pinjaman Perumahan ini untuk Tahun taksiran 2010.

    2. Anda juga layak untuk tahun taksiran 2011. Tahun taksiran 2012 pelepasan ini telah berakhir.

    BalasPadam
  33. nak tanya kalau saya beli umah thn 2008.. dan x penah claim pelepasan faedah pinjaman perumahan.. x bleh ke saya back date atau claim blk pada tahun ini utk pinjaman perumahan itu ...

    BalasPadam
  34. masalahnyer saya x tau bleh claim utk tahun sebelum ni.. sbb main belasah aje wat e filling aritu ... ikut mana yg ada aje

    BalasPadam
  35. mayang

    Kalau beli rumah tahun 2008 maka tak layak pelepasan ni. Kalau beli dalam tempoh yang disebutkan di atas jer yang layak. Kalau dah belasah je claim masa efiling bersedialah untuk terima taksiran tambahan ya.

    BalasPadam
  36. Salam...
    nk tanya En. Poji..kalau s&p under name isteri tp loan bersama, boleh ke claim pelepasan faedah pinjaman perumahan ni?

    BalasPadam
  37. @lley

    kita tengok siapa yang bayar. kalau dua dua bayar kena tuntut bahagian masing-masing la. tapi kalau sorang je yang bayar orang tu je la yang boleh tuntut.

    BalasPadam
  38. saya tidak paham pasal faedah pinjaman perumahan ni. boleh terang x? kalau pinjaman rumah rm90000 selama 30tahun bayar bulan2 rm450. macam mana kiranya

    BalasPadam
  39. axs

    sila dapatkan penyata akaun pinjaman dari pihak bank.

    BalasPadam
  40. salam,
    en. poji nak tanya bkenaan pelepasan utk alatan sukan. mcm mana saya nak tahu jenis/alatan yg dibenarkan mendapat plpasan ye? cthnya pembelian bola & kasut bowling, tergolong ke dlm plpasan cukai? thanking u in advance

    BalasPadam
  41. Effa

    Berikut petikan dari Nota Penerangan BE 2010.

    PEMBELIAN PERALATAN SUKAN UNTUK AKTIVITI SUKAN
    Potongan cukai terhad kepada RM300 diberi atas pembelian peralatan sukan yang dilakukan oleh individu untuk aktiviti sukan mengikut jenis sukan yang disenaraikan dalam Akta Pembangunan Sukan 1997. Peralatan sukan termasuk alat-alat yang mempunyai jangka hayat yang singkat seperti bola golf dan bulu tangkis tetapi tidak termasuk pakaian sukan, contoh: pakaian renang dan kasut sukan. Perenggan 46(1)(l)
    Jadi bola & kasut bowling tidak layak pelepasan cukai. Sebabnya bola bowling jangka hayat yang panjang. kasut pula pakaian sukan. Itu sahaja.

    BalasPadam
  42. Assalamualaikum En.Poji,

    S&P agreement rumah saya sign pada December 2010. Saya bayar faedah kepada bank bermula March 2011 sehingga sekarang (tapi belum full monthly payment lagi sbb rumah belum dapat CF, bila siap baru bayar penuh tiap bulan). Soalan saya seperti berikut:-

    1) Saya layak kan untuk kemudahan pelepasan pinjaman perumahan ni?

    2) Taksiran cukai 2012 pun boleh dapat pelepasan pinjaman perumahan lagi jugak ke?

    Sekian terima kasih.

    Yg musykil,
    Firdaus

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jawapan kepada pertanyaan anda.

      a. Layakkah? Jawapannya layak untuk faedah yang dibayar sepanjang tahun 2011.
      b. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar. Dengan syarat berikut dipenuhi sepenuhnya :

      (i) pemastautin warganegara Malaysia;

      (ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;

      (iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009

      sehingga 31 Disember 2010; dan

      (iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
      Jadi sekiranya anda memenuhi semua syarat di atas tahun taksiran 2012 juga anda layak menuntut faedah yang dibayar di dalam tahun 2012.
      Untuk memudahkan anda anda dinasihatkan mendapatkan penyata bayaran dari pembiaya pinjaman sebelum menuntut pelepasan ini.

      Sekian

      Padam
  43. Assalammualaikum Tuan.

    Saya ingin bertanya kalau pinjaman perumahan dengan bank adalah di bawah 'islamic financing home loan' adakah boleh juga menuntut pelepasan faedah pinjaman perumahan ini ?

    Terima kasih di atas jawapan yang bakal diberikan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. pinjaman melalui islamic financing home loan tiada masalah kerana puan masih boleh menuntut kadar keuntungan bank yang dinyatakan di dalam penyata pinjaman

      Padam
  44. Selamat pagi,

    Saya ingin bertanya pasal, pelepsan cukai untuk faedah rumah.. Saya buat perjanjian S&P tahun lepas July/2011..dan mula bayar pada bulan october. rumah saya akan siap bulan may 2012. Adakah saya layak untuk pelepasan cukai ini?

    BalasPadam
  45. Sella

    Sila rujuk syarat2 yang saya nyatakan di atas. Tarikh perjanjian jual beli mestilah hanya diantara 10 Mac 2009
    sehingga 31 Disember 2010 sahaja. Jelas disini Julai 2011 tidak termasuk dalam tempoh tersebut. Maka jawapannya sememangnya tidak layak

    BalasPadam
  46. En Poji,

    S&P rumah saya sign masa 22 Jan 2010

    (Tarikh perjanjian jual beli mestilah hanya diantara 10 Mac 2009
    sehingga 31 Disember 2010 sahaja.)

    Pertama kali declare income tax dalam tahun 2010 tetapi, bagi BE 2010, saya tidak pernah buat perlepasan bagi Faedah Pinjam Perumahan bagi BE 2010

    Soalan 1 - bolehkah saya buat perlepasan bagi Faedah Pinjam Perumahan bagi tahun 2011 (BE 2011)?

    soalan 2 - rujuk ke atas masala saya, saya ingin pastikan perlepasan bagi Faedah Pinjam Perumahan hanya sampai tahun BE 2012 ? ataupun tahun BE 2013 ?

    soalan 3 - maka pengiraan seperti berikut
    dalam tahun 2011 ( Jan - dec )
    jumlah bayaran interest RM 4786.21

    10,000 x 4786.21 / 4786.21

    = 10,000

    adakah pengiraan ini betul? sila betulkan saya,jika pengiraan ini salah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan

      Pertama sekali anda memang layak menuntut faedah pinjaman rumah ini.

      Untuk Tahun Taksiran 2010 anda boleh membuat rayuan untuk memasukkan faedah pinjaman perumahan ini. Sila rujuk Cawangan yang mengendalikan fail cukai pendapatan anda.

      Untuk Tahun Taksiran 2011 anda juga layak menuntut faedah yang dibayar di dalam tahun 2011.

      Tempoh tuntutan hanya 3 tahun jadi anda hanya layak sehinggan tahun taksiran 2012 sahaja.

      sekiranya hanya 4786.21 sahaja fedah yang dibayar maka hanya amaun itu sahaja yang layak dan bukan 10000.

      Padam
  47. Nak tanya, saya x claim faedah pinjaman rumah pada tahun taksiran 2010 sebab terlepas pandang. bolehkan saya claim faedah pada tahun 2010 ke dalam tahun taksiran 2011?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Faedah yang dibayar pada tahun 2010 hanya boleh dituntut dalam tahun taksiran 2010. jika telah terlepas pandang boleh buat rayuan ke cawangan LHDN yang mengendalikan fail anda.

      Padam
  48. Hi Encik Poji

    Boleh tanya pelepasan faedah pinjaman rumah ini boleh isi untuk tiap-tiap tahun atau satu tahun sahaja?

    BalasPadam
  49. Salam Tn. Prjanjain prumahan sya pada April 2009. Syarat utk pelepasan cukai ok semua. Tapi stakat ni belum buat lagi. Kalau kita buat tahun tafsiran 2012 atau 2013 ok tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau belum buat lagi boleh minta cawangan lhdn yg kendalikan fail anda buat semakan semula dengan mengemukakan penyata pinjaman bagi tahun mula bayaran pinjaman dimulakan.

      Padam
  50. Salam En. Poji, saya nak tanya.

    Saya baru dpt taksiran tambahan dari LHDN dgn amaun tambahan adalah faedah pinjaman perumahan bagi tahun 2011 dan 2012. Berdasarkan saya punya details, saya layak kerana tarikh S&P adalah 11 Mac 2010 dan saya mula membayar ansuran pinjaman mulai Jan 2011. Jadi, saya layak kan utk 3 thn berturut2 dari tahun 2010 - 2012?.

    Harap tuan dpt bantu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Win
      Sila kemukakan dokumen pembuktian ke cawangan LHDN yang mengeluarkan taksiran tambahan tersebut bagi tujuan semakan semula.

      Padam
  51. En. Poji, saya nak tanya kalau rumah saya under 2 nama, tetapi saya seorang saja yang bayar dan faedah saya lebih kurang RM12000 setahun, adakah saya boleh buat tuntutan RM12000, atau cuma separuh drpd faedah iaitu RM6000 boleh buat tuntutan?

    BalasPadam
  52. salam tuan,
    saya ada sedikit masalah..pertamakali saya membuat pembayaran cukai melalui e-filing utk thn taksiran 2012..masalahnya untuk tahun2011 saya tidak buat sebarang bayaran dan saya baru mendapat surat untuk dijelaskan cukai yg belum bayar untuk tahun2011.Untuk pengetahuan tuan,saya ada membeli rumah pada tahun 2006 dan belum pernah tuntut untuk pelepasan cukai.Bolehkah saya membuat rayuan dan meminta pelepasan utk pembelian rumah tersebut

    BalasPadam
  53. assalam tuan,,

    di mana kita boleh dapatkan penyata faedah pinjman perumahan jika kita membuat loan kerajaan ketika membeli rumah.

    BalasPadam
  54. Assalam tuan Poji, SNP saya JAN 2010 & start ansuran bank FEB 2010, soalan saya, pelepasan yg saya layak hanyalah pada 2010, 2011 & 2012 sahaja? 2013 boleh ka?

    BalasPadam