30 Jun 2009

30Jun 2009 - Hari terakhir Bulan Perkhidmatan Pembayar Cukai

Hari ini 30 Jun 2009. Hari terakhir penghantaran Borang Nyata Cukai Pendapatan bagi Punca Pendapatan Perniagaan. Juga kemuncak Bulan Pekhidmatan Pembayar Cukai (BPPC). Hari ini juga dijangka pembayar cukai akan berduyun-duyun ke kaunter perkhidmatan untuk bertanyakan hal cukai pendapatan dan mengisi borang B (Bagi Punca Perniagaan).

Walaubagaimanapun, kemuncak Borang B ini tidaklah semeriah kemuncakBorang BE pada 30April tempoh hari. Ini kerana kebanyakan warga perniagaan menggunakan khidmat ejen cukai bertauliah untukmenguruskan Borang B mereka. Jadi kaunter efiling kurang sikitlah sesaknya.

Sempena hari terakhir ini, bagi yang ingin membuat bayaran menggunakan cek boleh menyerahkan cek kekaunter khas yang disediakan. Tidak perlu ke bank atau kaunter bayaran Jln Duta. Walaubagaimanapun resit akan diposkan ke alamat surat menyurat.

Akhir kata untuk yang bakal menghantar borang selamat menghantar borang. yang belum membuat bayaran buatlah bayaran sebelum petang hari ini untuk mengelakkan denda 10% keesokan hari.

Sekian dulu untuk pagi ini.

Membangun Bersama Negara
Cukai dihujung jari anda.Jom e

www.belajarcukai.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan