19 September 2009

Selamat Hari Raya AidilFitri 1430H

Hari ini 29 Ramadhan 1430H bersamaan 19 September 2009. Bermakna dah 28 hari kita dah berpuasa di bulan Ramadhan dan hari ini hari ke 29. Petang ini anak bulan akan diteropong dan kalau kelihatan ataupun dipersetujui oleh Majlis Raja-Raja maka esok kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Sekiranya sebaliknya maka lusa lah kita akan beraya.Diakhir-akhir Ramadhan ini marilah kita menghisab diri adakah Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang lepas-lepas atau telah berlaku sebaliknya. Yang penting sekali, bagi yang nak buat 'tax planning' dah buat ke seperti yang saya cadangkan di posting ketika awal Ramadhan tempoh hari?

Kalau sudah maka akan kuranglah pendapatan kerajaan tahun ini dari anda.Hehe. Disamping mendapat pahala yang besar dengan membayar zakat samada zakat Fitrah atau zakat yang lain lain dibulan Ramadhan ni dapat pula rebat dari kerajaan untuk cukai pendapatan. Lagi banyak bayar zakat lagi banyak la rebat yang kita dapat. Lagi banyak rebat lagi kurang atau tak payah langsung bayar cukai pendapatan. Bagi yang ada Potongan Cukai Berjadual atau Skim Ansuran Seksyen 107B maka akan dapat bayaran baliklah tahun hadapan. Macam dapat Bonus la kiranya. Walaupun sebenarnya duit kita sendiri jugak.

Sempena nak sambut hari Raya Aidilfitri 1430H esok atau lusa ni saya nak mengambil kesempatan ni buat ucapan sikit.

Saya sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1430H kepada semua blogger, pembaca setia blog ini, para pengunjung, rakan-rakan facebook , rakan -rakan sekerja di HASIL dan semua rakyat Malaysia khasnye dan seluruh umat Islam amnya.

Saya juga ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada salah dan silap terkasar bahasa termakan terminum minta dihalalkan. Lepas hari raya ni kita buka buku baru ye. Maaf Zahir dan Batin.

Sekian.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan